Forum Romania Inedit
Romania Inedit - Resursa ta de Fun
Lista Forumurilor Pe Tematici
Forum Romania Inedit | Reguli | Inregistrare | Login

POZE FORUM ROMANIA INEDIT

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Sofia15 pe Simpatie.ro
Femeie
24 ani
Constanta
cauta Barbat
24 - 40 ani
Forum Romania Inedit / Carti in limba romana / [B] Eugen Barbu Moderat de Seven, Stelevadris, cuculean, naid, nch, uncris
Autor
Mesaj Pagini: 1
utilitasetveritas
Pe lista neagra

Inregistrat: acum 12 ani
════  TOPIC ÎNREGISTRAT  ════
Mergi la Catalog ►► Biblioteca R.I.






Eugen Barbu - GROAPA



TITLU: Groapa
AUTOR: Eugen Barbu
EDITURA: 100 + 1 Gramar
AN APARITIE: 1997
EDITIE: Revazuta. Text Definitiv
PAROLA: 123

<<<V.0.9 & DJVU>>>


Eugen Barbu, JURNAL, 1974
Se apropie Pastele. N-am niciun ban. O disperare cruntă mă copleşeşte. Vecinii cară miel şi vin în damigene. În toată mahalaua pluteşte miros dulce de cozonac. Eu aş suporta aceste lucruri dar bunica mea plânge în fiecare zi. E bătrână şi se agaţă de orice bucurie. Nu pot s-o ajut cu nimic. Mă întreabă de ce nu-mi iau un serviciu. Ce să-i răspund? Că vreau să-mi termin cartea? Prietenii m-au părăsit şi nu le fac din asta vreo vină. Unii sunt la fel de săraci ca şi mine, dar au cel puţin o familie. Mă închid în casă, strâng din dinţi. Muzica de la radio îmi face bine. Sunt singur şi mă simt foarte puternic…

Jurnal, 1966
Şi „Groapa” şi „Principele” sânt fructul unei mânii prelungite. În 1957 apărea prima carte primită cu huiduieli şi cu scrisori de la preoţi, învăţători şi făcători de bine. Ce urau aceşti oameni? Violenţa stilului, lumea aceea atât de pestriţă, descrisă needulcorat. Când o scriam, mă gândeam că se va întâmpla ce s-a şi întâmplat, că voi fi primit cu strigăte şi scrâşnete şi ştii de ce?
Pentru că asta doream, să răstorn masa…
„Groapa”, mahalaua nemernică în care sunt obligaţi să trăiască aceşti oameni aruncaţi la marginea societăţii, nu este o lume izolată, o entitate geografică de sine stătătoare, ci o consecinţă zguduitoare a unui fel de viaţă odios, în care fericirea este dată numai unora şi se obţine, aşa cum se vede şi în această carte, cu mijloace care îngrozesc pe cititor. Voiam să mai adaug că titlul cărţii nu are referinţe numai la un spaţiu cunoscut, ci şi la „groapa morală”, în care erau siliţi să trăiască mahalagii Cuţaridei. Aici vreau să amintesc că târguitul miresei din capitolul „Nunta” nu e deloc întâmplător, că asemenea căsătorii la mahala, în care părintele îşi vindea copila unui om „cu situaţie” sau care ar putea avea „situaţie”, erau curente şi că înfăţişând acest târg ruşinos am umplut inima cititorului de oroare…

Jurnal, 1974
…La apariţia Gropii am fost etichetat „scatolog naţional” titlu de care s-au bucurat alde Arghezi şi Cocea. M-am obişnuit cu contestaţiile. Un autor primit prea bine e susceptibil de bănuieli. El e, ori cu totul mediocru, ori deţine un rang social care inspiră linguşeala. De pildă, toţi preşedinţii Uniunii Scriitorilor au o presă excepţională.
Timpul, iată supremul arbitru…
…Regula criticii, elementara regulă a criticii, cere ca opera să fie despărţită de individ. N-a fost un Popescu-Doreanu, care a făcut ca „Groapa” timp de cinci ani, să fie o carte interzisă şi cu ce s-a ales el, ca să nu-l pomenesc pe A. Toma şi alţi cioclii literari ai dogmatismului, n-a fost campania organizată de Breban în jurul „Principelui” şi ce s-a ales de acei copii ai durerii care scânceau în jurul cărţii?

Modificat de utilitasetveritas (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
Beron
Membru Puf

Inregistrat: acum 16 ani
Barbu, Eugen Groapa v1.0

http://www.mediafire.com/view/?2bmo1u5j2hwuqc8

Modificat de Beron (acum 11 ani)


pus acum 11 ani
   
mastica65
Membru Senior

Din: Timisoara
Inregistrat: acum 12 ani
Eugen Barbu - GROAPA (v.2.0)

     SC-CTRL + DOC + EPUB + MOBI sau arhiva completă

     Ediție revăzută
     Text definitiv
     Editura: 100 + 1 GRAMAR
     Nr. de pagini: 374
     Anul apariției: 1997
   
Descriere:

     „Dacă s-ar face o anchetă cu privire la cele mai bune romane din literatura noastră, n-aş ezita să înscriu printre ele şi «Groapa» lui Eugen Barbu.” (Şerban Cioculescu).
     „Groapa este tocmai lumea de gunoaie imundă, bălţi stătute rezultate din uriaşa fermentaţie a resturilor marelui oraş, acest «teren fetid» visat de Zola, pentru realizarea a tot ce este instinctiv, demenţial, maladiv în oraş.” (Ion Vitner).
     „Groapa este monografia unei lumi care se naşte din mucegaiuri, bube şi noroi.” (Nicolae Manolescu).

     Aşa după cum autorul va mărturisi, ideea i-a venit prin 1946, după o preumblare prin „mahalaua unde stau de 20 de ani”: „Ce-ar fi să scriu despre Groapa mea în care am visat, despre hoţii aceia fioroşi cu care am împărţit uneori felii de cantalup sub malurile fabricii de textile din Cuţarida veche?”. Viitorul roman se va prefigura într-o povestire, „Aia mică”, pe care, tot în 1946, Eugen Barbu o citeşte la Cenaclul „Sburătorul”. Impresia este consemnată lapidar: „După atâtea nuvele «psihologice», iată ceva care îi nedumereşte pe venerabilii din fotoliu”.

Lectură plăcută...


pus acum 10 ani
   
mitikut
Membru Gold

Inregistrat: acum 11 ani
Eugen Barbu – Princepele v 1.0 docx si pdf.
Corectat dupa carte, am adaugat prefata si tabel cronologic si le-am mutat la sfarsitul cartii




Principele lui Eugen Barbu este un fin exercițiu stilistic, adunând într-o narațiune atât de condensată zeci de ani de balcanism, imagini puternice despre domnitorii străini și a lor influență asupra țării, dar, cel mai important, fine mecanisme de mărire și decădere a puterii, general valabile indiferent de epoca istorică a desfășurării acțiunii. Ce prezintă, de fapt, Eugen Barbu? O cronică subiectivă, din perspectiva unui principe sfâșiat între dragostea de putere, dragostea de sine, conștiință și manipulare, a unei curți lovite de ciumă, de o clasă nobiliară lașă și egoistă, de un imperiu grandios și grandoman.


pus acum 9 ani
   
mitikut
Membru Gold

Inregistrat: acum 11 ani
Eugen Barbu - Saptamina nebunilor v 1.0 docx
Corectat dupa carte






Eugen Barbu realizează o altă cronică a domnilor fanarioți, cinică și sarcastică. La fel ca în Principele , este prezentată domnia fanarioților în țara noastră, doar că aici nu mai este personaj principal conducătorul țării, ci un boier fanariot, Hrisant Hrisoscelu (numele este epic).


pus acum 9 ani
   
ndodo
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 15 ani
Salut!

Am în biblioteca personală următoarele cărţi semnate Eugen Barbu:

Prînzul de Duminică - Editura pentru literatură 1962
Facerea lumii - Editura Eminescu - 1971
Principele - Editura Eminescu - 1972(aş putea face un scan control)
Incognito vol1 - Editura Albatros 1976
Incognito vol2 - Editura Eminescu 1977

Aceste cărţi sunt pe lista de aşteptare la scanat(nu sunt un fan Eugen Barbu), dar dacă există interes le voi scana mai repede şi pot pune la dispoziţie un scan ctrl şi ocr brut(în toate cele patru versiuni pe care se scoate ABBYY).
Daca nu, le voi posta când le va veni rândul.

Apropos - La pagina 7 a "hangarului" am găsit această carte:


externvero a scris:

Eugen Barbu - Unsprezece   Lumea fotbalului, istoria se repeta...

.doc - A5 si .pdf pentru e-reader 6" :


Stimă.
   

Modificat de ndodo (acum 9 ani)


_______________________________________
Vlad Muşatescu | Cezar Petrescu | Maxim Gorki | Mircea Sântimbreanu | Ionel Teodoreanu | Alina Nour | Ion Agârbiceanu | Mark Twain | H. G. Wells | Alan Dean Foster
Almanahuri Perpetuum Comic(Urzica) | Almanahuri vechi (până în 1990) | Almanahuri Anticipaţia | Reviste SF | Biografii şi Autobiografii | Istorie şi Politică

pus acum 9 ani
   
wxyzw
Membru Senior

Inregistrat: acum 12 ani
Caietele Princepelui vol 4


Caietele Princepelui vol 5


Preluate din postarea facuta de catre fractalus

Modificat de wxyzw (acum 9 ani)


pus acum 9 ani
   
mitikut
Membru Gold

Inregistrat: acum 11 ani
Eugen Barbu – Unsprezece v 1.0 docx si doc.
Corectat după carte



Mă rog, parcă cine mai ţine minte! Ca la tauri era, domnule! Eu vorbisem cu Tirnanici, îl ştiţi pe Tirnanici! Ah, ce inter! Cel mai prima inter din Europa. Avea picioare de aur. Îi spusesem: „Tirnanici, brat moi, cînd ţi-oi striga: «Aici, atenţie!» tu să arunci balonul peste apărarea lor!” „S-a făcut, uice! mi-a zis el, numai să te ţină picioarele, că brazilienii ăştia sînt făcuţi ca armăsarii, nu ca taţii lor!” Ce e drept, e drept! Alergau, domnule, de le scăpărau picioarele! Şi cum vă spuneam...

Modificat de mitikut (acum 9 ani)


pus acum 9 ani
   
ndodo
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 15 ani
Incognito vol1 - Editura Albatros 1976


        -

Arhiva conţine djvu ctrl color + ocr neprelucrat doc(cele patru versiuni scoase de ABBYY)+ coperţile 1 şi 4 uşor prelucrate - total 7M.

Având în vedere că sunt patru volume, iar eu nu am decât primele două, poate  are cineva bunăvoinţa să facă un scan control + ocr la volumele 3 şi 4.

Stimă
   

Modificat de ndodo (acum 9 ani)

_______________________________________
Vlad Muşatescu | Cezar Petrescu | Maxim Gorki | Mircea Sântimbreanu | Ionel Teodoreanu | Alina Nour | Ion Agârbiceanu | Mark Twain | H. G. Wells | Alan Dean Foster
Almanahuri Perpetuum Comic(Urzica) | Almanahuri vechi (până în 1990) | Almanahuri Anticipaţia | Reviste SF | Biografii şi Autobiografii | Istorie şi Politică

pus acum 9 ani
   
ndodo
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 15 ani
Incognito vol2 - Editura Eminescu 1977


        -

Arhiva conţine djvu ctrl color + ocr neprelucrat doc(cele patru versiuni scoase de ABBYY)+ coperţile 1 şi 4 uşor prelucrate - total 9M.

Princepele - Editura Eminescu - 1972


        -

Arhiva conţine djvu ctrl color + coperţile 1 şi 4 uşor prelucrate - total 4M.
(Nu mai e nevoie de OCR - există deja un v1.0 pus de mitikut).

Asta-i tot ce am de Eugen Barbu.

Spor la treabă şi/sau lectură plăcută.

             

Modificat de ndodo (acum 9 ani)

_______________________________________
Vlad Muşatescu | Cezar Petrescu | Maxim Gorki | Mircea Sântimbreanu | Ionel Teodoreanu | Alina Nour | Ion Agârbiceanu | Mark Twain | H. G. Wells | Alan Dean Foster
Almanahuri Perpetuum Comic(Urzica) | Almanahuri vechi (până în 1990) | Almanahuri Anticipaţia | Reviste SF | Biografii şi Autobiografii | Istorie şi Politică

pus acum 9 ani
   
mitikut
Membru Gold

Inregistrat: acum 11 ani
Eugen Barbu - Prînzul de duminică v 1.0 docx si djvu de control.
Ocr-ul si djvu-ul de control au fost facute de @ndodo.



pus acum 9 ani
   
mitikut
Membru Gold

Inregistrat: acum 11 ani
Eugen Barbu - Facerea lumii v 1.0 arhiva cu docx si djvu de control.
Scanul a fost facut de @ndodo. Multumesc pentru colaborare.



„Ce vedeţi voi rău în faptul că vreau ca muncitorii mei să aibă un club ca lumea, cu multă lumină, cu multe cărţi, cu un biliard, cu secţii de învăţămînt?” „Bine, bine, dar nu sînt bani”, exclamau contabilii. „Trebuie să mi-i scoateţi din pămînt, din iarbă verde, s-aude?” Şi pe urmă le explica celorlalţi, răbdător: „Pentru că la ei acasă sînt copii, sînt neveste, e cicăleală, e multă sărăcie şi nu e destulă lumină electrică şi căldură, şi-atunci iau drumul bodegii, unde cred ei că vor găsi acea bucurie de care sînt lipsiţi. Eu vreau să-i ţin aici după orele de producţie, pînă le facem case. Pînă o să aibă fiecare căldură şi electricitate cît o să le trebuiască, trebuie să se odihnească aici, unde e destulă electricitate şi căldură. M-aţi înţeles?”


pus acum 9 ani
   
meridiane
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 12 ani
Eugen Barbu - Unsprezece


Editura ALBATROS 1978

ediția IV



      DJVU


========================

[b] eugen barbu eugen barbu albatros 1978 iv     

131.6KB


pus acum 7 ani
   
meridiane
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 12 ani
Eugen Barbu - Balonul e rotund


Editura TINERETULUI 1967

ediția II



      DJVU     v.1.0

=====================

[b] eugen barbu eugen barbu balonul ii      djvu   

103.9KB

Modificat de meridiane (acum 7 ani)


pus acum 7 ani
   
mitikut
Membru Gold

Inregistrat: acum 11 ani
Eugen Barbu - Șoseaua nordului v 1.0 arhiva cu docx, epub si djvu de control.
Scanul a fost facut de spicdegrau. Multumiri.



Roman ale rezistenţei antifasciste,în care este redată activitatea comuniştilor din ilegalitate, pregătind gestul insurecţional de la 23 august 1944.


pus acum 6 ani
   
pantone209
Membru Puf

Inregistrat: acum 8 ani
Eugen Barbu - Incognito vol 3
Editura Eminescu - 1978
PDF BW 300dpi
DOWNLOAD

[b] eugen barbu eugen barbu incognito vol 3editura eminescu 1978pdf

131.1KB

Modificat de pantone209 (acum 5 ani)


pus acum 5 ani
   
fractalus
Membru Gold

Inregistrat: acum 15 ani
Caietele Princepelui - Vol.1

PDF - 72 MB


[b] eugen barbu caietele vol.1pdf

61.4KB


pus acum 4 ani
   
fractalus
Membru Gold

Inregistrat: acum 15 ani

wxyzw a scris:

Caietele Princepelui vol 4


Caietele Princepelui vol 5


Preluate din postarea facuta de catre fractalus


Caietele Princepelui vol 5
Link activ


pus acum 4 ani
   
MarinPreda
Membru Puf

Inregistrat: acum 5 ani
Cu Respect.
Ma intreb daca exista Incognito vol. 3 si 4 in format docx epub sau mobi?.
Multumesc anticipat.


pus acum 4 ani
   
spicdegrau
MEMBRU VIP

Inregistrat: acum 8 ani
Eugen Barbu & Nicolae Paul Mihail - Războiul undelor

Djvu/ 6 mb/ 531 pag./ Editura Albatros/ 1974




pus acum 3 ani
   
kid69
Membru Gold

Inregistrat: acum 16 ani

spicdegrau a scris:

Eugen Barbu & Nicolae Paul Mihail - Războiul undelor

Djvu/ 6 mb/ 531 pag./ Editura Albatros/ 1974

DOCX v1.0 + EPUB -


pus acum 1 an
   
hl2u
Membru Senior

Inregistrat: acum 17 ani
Caietele Princepelui - volumele 2, 3, 4 - niste link-uri actualizate? Multumesc!

Modificat de hl2u (acum 4 luni)


pus acum 4 luni
   
Pagini: 1  

Mergi la